Drie inspirerende ontmoetingsavonden in orthodox-gereformeerde kring rond Karl Barth, kerkvader van de twintigste eeuw, verzorgd door prof. G. den Hertog in Gouda.

‘Erken hoe God Barth gebruikte’ 

APELDOORN - De ‘kerkvader van de twintigste eeuw’ Karl Barth is in orthodox-gereformeerde kring lange tijd verguisd. De christelijk-gereformeerde hoogleraar Gerard den Hertog ergert zich aan wat er soms over Barth wordt geroepen. ‘Erken hoe God hem heeft gebruikt.’

125 jaar geleden werd hij geboren, de gereformeerde Zwitserse dominee die de belangrijkste theoloog van de twintigste eeuw zou worden: Karl Barth (1886-1968). Theologia Reformata, het theologische tijdschrift van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk, heeft een themanummer over hem uitgebracht.

Dat is opmerkelijk, want van oudsher moeten orthodox-gereformeerden weinig van Barth hebben, onder meer vanwege zijn afwijzing van de natuurlijke Godskennis en van de kinderdoop, zijn verzet tegen christelijke politieke partijen en zijn vermeende alverzoeningsleer. Het themanummer mag je zien, schrijft de hervormde theoloog Gijsbert van den Brink in de inleiding, als ‘een gepaste poging om iets goed te maken’. Orthodox-gereformeerden zijn milder over Barth geworden.

‘Op bepaalde punten is Barth gereformeerder dan veel neocalvinisten’, stelt Gerard den Hertog, hoogleraar systematische theologie in Apeldoorn en een van de initiatiefnemers van het themanummer. ‘Barth begint niet in zijn dogmatiek met nagaan wat we rationeel van God kunnen weten, zoals Bavinck nog doet. Het besef dat wij als zondaar allang tegen God hebben gekozen, doet Barth beginnen bij Gods spreken zelf. Die aanpak vind ik oerreformatorisch.’

Reserveer in uw agenda: 3 woensdagavonden in Gouda, van 19.45u tot 22.00u; lokatie: de Driestar, Burg. Jamessingel 2, op loopafstand van het Station, en met voldoende eigen parkeergelegenheid.

26 oktober: hoe Barth na de Eerste Wereldoorlog zich opnieuw tot de Bijbel keert en hoe hij in Nederland is verstaan en ontvangen.

9 november: Hoezeer Barth in de tijd van het nationaal-socialisme de kerk de weg gewezen heeft en wat dat voor vandaag betekent.

30 november: Wat kan Barth vandaag wel en niet voor ons betekenen?

De avonden zijn vrij toegankelijk. Er is wel een collecte voor de kosten van de avonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten